Hét keurmerk voor prettig wonen

 • Waarom een keurmerk?

  Maastricht is een groeiende internationale studentenstad. Al deze studenten hebben een woonruimte nodig, maar hoe kunnen zij zien of deze veilig en betrouwbaar is? Het Keurmerk Prettig Wonen laat huurders in één oogopslag zien dat de woning in orde is qua brand- en inbraakveiligheid en dat de verhuurder betrouwbaar en goed bereikbaar is.

  Het Keurmerk Prettig Wonen is uniek in Nederland en ontstaan uit een samenwerking tussen de particuliere verhuurders verenigd in de VVWM, onderwijsinstellingen (Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, Jan van Eyck Academy), Gemeente Maastricht, Brandweer Zuid-Limburg, woningbouwcorporaties (Maasvallei, Servatius, Woonpunt), Studentenraad, Mymaastricht en buurtcomités.

 • Hoe ontvangt een woning een keurmerk?

  Voordat een woning een keurmerk ontvangt, wordt het eerst uitgebreid geïnspecteerd door een gespecialiseerde controleur van de stichting. Hierna controleert de verhuurder jaarlijks zelf het pand met de applicatie en zal er elke vijf jaar een hercontrole vinden door een controleur plaatsvinden. Meer informatie over de vereisten vindt u terug onder het tabblad ‘de pijlers’.

 • Voordelen van het keurmerk?

  Sinds de aanpassing van de Woningwet in 2007 is de verhuurder aansprakelijk voor de veiligheid van het pand. Met het keurmerk is de verhuurder er zeker van dat alle zaken in orde zijn en hij zich kan onderscheiden op de verhuurmarkt als veilig en betrouwbaar. Vanwege de verhoogde veiligheid, controle en kwaliteit ontvangt de eigenaar ook kortingen op o.a. de verzekeringen, waardoor het keurmerk zich vanzelf terugverdient.

Keurmerk applicatie

Jaarlijks controleert de verhuurder eenvoudig het pand met de keurmerk applicatie. Tevens is er een gratis gebruikscontrole- en opleveringsmodule waarmee het pand periodiek gecontroleerd kan worden (onderdeel zorgplicht) en huurder en verhuurder de begin- en eindstaat van de woning vastleggen, waardoor eventuele discussies over borgen achteraf worden voorkomen.